Hoogbegaafd

Hoogbegaafd

Blog Hits: 189

De kracht van de 5 overprikkelbaarheden van Dabrowski

Doet het pijn als je schrijffouten ziet? Kun je niet stoppen totdat iets is gelukt zoals jij het in je hoofd hebt. Raak je geïrriteerd als de chipzak aan de verkeerde kant is geopend? Of ben je altijd in gedachten gezonken over allerlei onderwerpen? Krimp je inéén als iemand vals zingt?

Reageer jij in sommige gevallen anders dan de mensen om je heen, gecombineerd met een aantal checks zoals

... dan kan Dabrowski's overexcitabilities mogelijks een interessant onderwerp zijn voor jou

Kazimierz Dąbrowski was een Poolse psycholoog, psychiater en arts. Hij is het best bekend voor zijn theorie van “positieve desintegratie” en de theorie van de overexcitabilities (overprikkelbaarheid).

Als hoogbegaafde kan je één of meer van die overexcitabilities hebben. Deze kunnen dan of een zegen of een vloek zijn. Het is daarom heel belangrijk om ze te herkennen bij jezelf en goed te weten wat ze inhouden. Zo kan je de kracht ervan ontdekken. Daarnaast kan je zo ook de valkuilen herkennen als je in door slaat. gaat.

Psychomotorisch overprikkelbaarheid

Dit wordt voornamelijk gekenmerkt door hoge niveaus van energie. Je bent constant in beweging. Je hebt minder slaap nodig, zelfs als baby sliep je minder dan ander kinderen. Je kunt lange dagen werken zonder moe te worden.

Bij kinderen heb je nogal eens een verkeerde diagnose van ADHD. Maar terwijl ze actief kunnen zijn, zijn ze behoorlijk in staat tot gerichte concentratie, tenzij ze onvoldoende mentaal gestimuleerd worden. 

Kenmerken onder druk :

Te leren:

Zintuigelijke overprikkelbaarheden.

Je ervaart een verhoogd bewustzijn van alle vijf de zintuigen: zien, ruiken, proeven, aanraken en horen. Je wilt niet gekust worden. Je wordt ziek van de geur van bepaald voedsel. Je krijgt bepaalde gerechten niet gegeten. Als een plaatje niet in het midden staat de drang om het te verplaatsen niet kunnen laten. Ieder geluidje willen kunnen plaatsen.

Te leren:

 

Intellectuele overprikkelbaarheid

Je brein draait overuren. Je ervaart een enorme, bijna onstilbare honger naar kennis. Je hevt honderden vragen bij een onderwerp. Je hebt een behoefte aan inzicht, begrijpen en waarheid.

Te leren:

 

Verbeeldings overprikkelbaarheid

Je bent een snelle denker en hebt een enorme verbeeldingskracht. Je bent heel visueel en maakt vaak gebruik van beelden en metaforen in je taal. Je hebt een sterk vermogen tot gedetailleerde en levendige visualisaties en je bent inventief en fantasievol. Je verbeeldingskracht kan ervoor zorgen dat ze ook alle mogelijke rampscenario’s heel levendig kunt voorstellen. De meeste angsten komen voor uit de vele vragen die je jezelf stelt bij iets dat staat te gebeuren.

Te leren:

 

Emotionele overprikkelbaarheid.

Je bent emotioneel gevoelig. Deze overprikkelbaarheid verwijst naar de intensiteit en complexiteit van de emoties. Emoties zijn lastig met je brein op te lossen. Je voelt sterk aan wat de emoties van anderen zijn en het is lastig om je er niet mee te identificeren. Mensen met een sterke emotionele overprikkelbaarheid worden soms ten onrechte verondersteld een stoornis of andere emotionele problemen te hebben.

Te leren:

 

Maak van je gevoeligheden je kracht

Weten is het begin van alle wijsheid. Deze vijf overprikkelbaarheden zijn je kracht en dagen je uit. Leer ze op de voor jou juiste manier in te zetten dan zul je groeien en halen ze je niet meer onderuit.

Raak je toch gefrustreerd dan ben je waarschijnlijk in één van je valkuilen gevallen. Kijk onder welke overprikkelbaarheid dit valt en bedenk, voel wat je te leren hebt.

Afdrukken

Related Articles